Mine 10 bedste læseoplevelser i 2021

mine10bedstelaeseoplevelseri2021

Jeg har læst mange dejlige bøger i løbet af 2021. Jeg har lavet en liste over årets 10 bedste læseoplevelser. Jeg har svært ved at fremhæve en bog frem for en anden, så her kommer de i tilfældig rækkefølge:

Ærlighedsprojektet af Clare Pooley. Julian Jessop er en ældre, excentrisk kunstmaler. Han spekulerer over den kendsgerning, at de fleste mennesker lyver om deres liv. Pynter lidt på sandheden. Men hvad ville der ske, hvis man i stedet for var ærlig? Julian stiller det store spørgsmål skriftligt i en notesbog, som han kalder Ærlighedsprojektet. Han lægger ud med at fortælle nogle sandheder om sig selv. Han fortæller blandt andet, at han føler sig ensom. Efterfølgende efterlader han den lille bog på et bord i en lille café, hvor han plejer at komme.

Jeg har nydt at læse hver eneste side i Ærlighedsprojektet. Det er en fuldstændig vidunderlig roman. Den er velskrevet, fuld af humor, kærlighed, atmosfære og gode vibrationer. Persongalleriet er ekstraordinært.

Jorden under mig af Helle Vincentz er mit første møde med forfatteren, og jeg må ærligt indrømme, at både bog og forfatter har slået benene væk under mig. Denne erindringsroman er både vedkommende, rørende, modig, velfortalt og vigtig.

Helle forstår ikke alt hvad der foregår omkring hende. Men hun ved at statsministeren er ond. Det er ham som er skyld i kartoffelkuren, som gør livet surt for landmændene. Derfor skændes far og mor oftere og oftere. Far begynder at opføre sig underligt. Og en dag skyder han sig i sine forældres kælder.

Jorden under mig er en roman om at konfrontere en ubærlig fortid og komme på sporet af sandheden om sin familie. Og sig selv.

Forfatterens evne til at fortælle om barndomsoplevelserne med barnets stemme og ordvalg virker utrolig stærkt. Jeg er vild med hendes måde at skrive på, og jeg vil bære hendes fortælling med mig i lang tid. Den rummer så meget stof til eftertanke. En ekstraordinær roman, som har rørt mig dybt. Jeg vil anbefale Jorden under mig på det allervarmeste.

De glemte børns bog af Kristin Harmel. Bogen er baseret på virkelige hændelser. Eva bor sammen med sine forældre i Paris. Forældrene er polske jøder, og da faderen bliver arresteret i 1942, flygter Eva og hendes mor ud af Paris. De gemmer sig i en lille landsby. Her går Eva ind i en modstandsgruppe, der hjælper jødiske børn over grænsen til Schweiz.

De glemte børns bog er en meget, meget gribende historie om en ung kvinde, der hjælper hundredvis af børn med at flygte fra nazisterne under anden verdenskrig. Hun mister selv så meget, men er med til at give et stort antal børn en chance for at overleve krigens rædsler.

Jeg har været fuldstændig opslugt af De glemte børns bog. Det er en af den slags bøger, der går lige i hjertet.

Halvt i himlen af Lone Hørslev. Søstrene Ellen og Dagmar bor sammen med deres storebror og deres mor i en lille og slidt lejlighed i Larsbjørnsstræde i 1920’ernes København. De lever under små kår og må arbejde hårdt for at få det hele til at hænge sammen. De to unge kvinder drømmer om at komme ud af fattigdommens spændetrøje og skabe sig et bedre liv.

Romanen er skrevet i et dejligt flydende sprog, og beskrivelser af steder og situationer er så deltaljerede og præcise, at man ser det hele for sig. Karaktererne er autentiske og troværdige. Alt i alt en rigtig, rigtig skøn roman om umulig kærlighed, store drømme og familiehemmeligheder. Jeg har nydt at læse bogen og anbefaler den på det varmeste.

Kærlighedens år af Johanne Mygind.

Nanna er i fyrrerne. Hun er for nylig blevet skilt og er flyttet ind i en lejlighed i Sydhavnen. Hendes tre børn bor skiftevis en uge ad gangen hos hende og hos deres far. Nanna er podcaster og dokumentarist og får lyst til at lave en udsendelse om sin mor, Elisabeth.

Elisabeth var aktiv i Rødstrømpebevægelsen, men den side af sin mor kender Nanna ikke rigtig noget til. Hun husker sin barndom som en vekslen mellem livet sammen med sin mor, mormor og morfar i deres store hus og besøg hos sin far på gården på Møn.

Jeg har simpelt hen nydt at læse Kærlighedens år. Romanen er en realistisk og velfortalt historie om tre generationer af kvinder med vidt forskellige muligheder og vilkår. Den giver også et fint og rammende tilbageblik på 70’erne, da jeg selv var ung. Jeg kan genkende meget af det, der beskrives fra den periode. Når Trilles sange og Dea Trier Mørchs Vinterbørn omtales i bogen, føler jeg mig næsten tilbage i den tid. Det er ramt lige på kornet.

Kærlighedens år er en velskrevet og ægte roman om kvindeliv gennem tre generationer – jeg anbefaler bogen på det varmeste.

Et liv forbi af Helga Flatland.

Sigrid er læge og bor i Oslo med mand og to børn. Hendes mor, Anne har viet det meste af sit liv og sine kræfter til at passe og pleje sin syge mand. Han fik allerede som ret ung flere hjerneblødninger og blev meget plejekrævende. Sigrid har følt sig overset og svigtet gennem barndommen. Hun har lidt under, at moderen ikke havde tid og overskud til at tage sig nok af hende.

Nu er Anne, der stadig bor på familiens gård i en lille bygd, blevet alvorligt syg og har behov for hjælp. Mor og datter forsøger nu at komme til en form for forståelse på trods af de mange år med afstand.

Et liv forbi er en meget stærk fortælling om en familie i en svær situation, som de oplever ud fra hver sit udgangspunkt, og hvor de har vidt forskellige behov. En meget intens og tankevækkende roman.

Overleverne af Alex Schulman.

Tre voksne brødre kører gennem Sverige mod den ødegård, hvor de sammen med forældrene tilbragte deres barndoms sommerferier. Der hvor de som børn gik på opdagelse i skoven og badede i søen. Det er første gang i tyve år, de skal tilbage. Der skete noget voldsomt dengang for længe siden, som gjorde at de aldrig mere som familie vendte tilbage til ødegården. Men nu skal brødrene gense stedet. Med sig har de deres mors aske, som hun har ønsket skal spredes netop der.

Der er så meget smerte i den roman. Der er en stemning af noget skæbnesvangert hele vejen igennem. Romanen er virkelig, virkelig fremragende skrevet og tegner et smerteligt troværdigt billede af, hvordan det er at vokse op i en dysfunktionel familie præget af druk og omsorgssvigt.

Lenni og Margots et hundrede år af Marianne Cronin.

Lenni er 17 år og uhelbredeligt syg. Hun er indlagt på hospitalet og forsøger at få det bedste ud af dagene der. Hun begynder på et malekursus, der tilbydes på hospitalet. Kurset er egentlig beregnet for personer på 80 år og opefter, men det er Lenni ligeglad med. På kurset møder hun Margot, der er 83 år og dygtig til at tegne og male. De to bliver hurtigt gode venner og beslutter sig for at lave et fælles kunstprojekt, der skal fortælle historien om deres tilsammen 100 år lange liv på jorden.

Lenni og Margots et hundrede år er en vidunderlig fortælling. Den er gribende og meget, meget smuk. Historien er fuld af både alvor og sjov. Det er en af de fineste fortællinger om kærlighed, tab, mod og venskab, jeg længe har læst. Lenni og Margot vil leve videre i min erindring i lang tid.

Dagen er nær af Ninni Schulman. Bogen er syvende og sidste, selvstændige bind i Hagfors-serien. Nogle dage før juleaften bliver Harry og Inga Tynning fundet brutalt myrdet i deres hjem lidt uden for Hagfors. Huset er endevendt, og der mangler penge og smykker. Det ældre ægtepar ser ud til at have levet et stilfærdigt liv uden nogen fjender eller uvenner, og politiet, med Christer Berglund og Petra Wilander i spidsen, mistænker, at det er et indbrud, der er endt fatalt.

Dagen er nær er en krimi med noget på hjerte, og jeg anbefaler den på det varmeste. (Du kan lige nu deltage i en konkurrence her på bloggen om et eksemplar af bogen)

Familien Winther af Katrine Wessel. Bogen er første bind i fortællingen om Winther-dynastiet. Faktisk har jeg læst 8 bøger i denne serie i løbet af året, men nu lader jeg det første bind repræsentere serien her på min liste. Men jeg er vild med alle de bind, jeg har læst indtil nu.

Cecilia Winther er ledende societykvinde i Trondhjems bedre borgerskab. Alles øjne hviler på hende, og de andre byfruer følger ivrigt med i alt, hvad hun gør og siger. Men sommeren 1898 bliver et vendepunkt for Cecilia, da hendes ældste søn flytter hjem med sin unge hustru, Ellinor.

Vi følger kvinderne i familien Winther, både i de overdådige herskabsstuer og i de travle og sydende køkkener, men også i deres drømme, deres længsler og i deres håb for livet og fremtiden.

Jeg er vild med at læse slægtskrøniker. Så jeg kastede mig over Familien Winther med store forventninger. De blev indfriet til fulde. Dette første bind i serien er en forrygende start på fortællingen om den velhavende Winther-familie. Det er en fortælling for alle, der elskede Herskab og tjenestefolk og Downton Abbey.

Hidtil er udkommet følgende: Familien WintherHvis du vil have mig, Rosenhavens hemmeligheder, Ellinors modige valgNår alt kommer for en dag  Sommeren på Oaktree Manor,  Familiebånd, og Den største gave.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *