Overleverne

overleverne

Reklame – bog modtaget som anmeldereksemplar fra Bog&idé. Indlægget indeholder reklamelinks.

Jeg har læst Overleverne af Alex Schulman. (Lindhardt og Ringhof)

Tre voksne brødre kører gennem Sverige mod den ødegård, hvor de sammen med forældrene tilbragte deres barndoms sommerferier. Der hvor de  som børn gik på opdagelse i skoven og badede i søen. Det er første gang i tyve år, de skal tilbage. Der skete noget voldsomt dengang for længe siden, som gjorde at de aldrig mere som familie vendte tilbage til ødegården. Men nu skal brødrene gense stedet. Med sig har de deres mors aske, som hun har ønsket skal spredes netop der.

Gensynet med ødegården vækker mange minder i de tre brødre. Også minder om det, der førte til, at alting blev forandret. De har aldrig siden talt om det i familien. Det viser sig nu, at de tre brødre har meget forskellige erindringer  – både om det og om andre oplevelser fra barndommen. Måske fordi der er noget, der er så svært og tungt at leve med, at man er nødt til at glemme det.

Historien fortælles i to spor – før og nu. Nutidssporet fortælles baglæns. Det gør, at man som læser først mod bogens slutning forstår, hvad det er, der har rystet denne families verden  så voldsomt.

Jeg har næsten konstant haft en klump i halsen, mens jeg har læst Overleverne. Der er så meget smerte i den roman. Der er en stemning af noget skæbnesvangert hele vejen igennem. Romanen er virkelig, virkelig fremragende skrevet og tegner et smerteligt troværdigt billede af, hvordan det er at vokse op i en dysfunktionel familie præget af druk og omsorgssvigt. Hvordan det er tidligt at opleve tab, sorg og skyld. Det er en bog, jeg er nødt til at læse igen, så snart jeg har sundet mig lidt. Den får mine varmeste anbefalinger med på vejen.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *