Læst i oktober 2022

laestioktober2022

I løbet af oktober har jeg læst bøgerne på billedet. Jeg plejer at bevæge mig lidt rundt i forskellige genrer, og det har jeg da også gjort i denne måned. Men alligevel må jeg konstatere, at alle denne måneds bøger har været noget til den alvorlige side.

Bjørnen sover af Emelie Schepp er syvende bind i krimiserien om den lidt reserverede anklager, Jana Berzelius.

I  udkanten af Norrköping findes en mand brutalt myrdet i sit eget hjem. En bamse fundet på ger­ningsstedet peger politiet i retning af Filippa Falk, en tidligere politibetjent, der efter en gru­som tragedie lever under beskyttet identitet. Men er hun villig til at hjælpe politiet med at opklare sagen?

Samtidig forsøger anklageren Jana Berzelius at opspore gerningsmanden, men hendes mørke fortid haler ind på hende.

Bjørnen sover er en hæsblæsende krimi. Tempoet er højt. Der er meget på spil, og også denne gang går begivenhederne uhyggeligt tæt på hovedpersonens privatliv og mystiske fortid.

Kun vi kender sandheden af Christina List er første bog i en planlagt serie om Dødsenglens datter Sarah, betjenten Michael og journalisten Kevin.

Da endnu et mishandlet barnelig bliver fundet lidt uden for Silkeborg, begynder tre mennesker hver deres søgen efter svar. Betjenten, fordi hans hund fandt barnet. Journalisten, fordi han jagter en god historie, og den psykisk syge kvinde, fordi morderen er hendes far.

Jeg var lige ved at lægge denne her krimi fra mig igen ret hurtigt. Jeg syntes, at den virkede en anelse for utroværdig og langt ude. Men der var alligevel noget, der fangede mig og fik mig til at læse videre.

Stencirklen af Elly Griffiths er ellevte selvstændige bind i krimiserien om den skønne arkæolog og knogleekspert Ruth Galloway.

Fortiden rækker ud efter Ruth Galloway og kriminalkommissær Harry Nelson, da et skelet bliver fundet begravet i Saltmarsken. Sagen trækker tråde tilbage til den første sag, der bragte Ruth og Nelson sammen.

Relationen mellem de to skønne hovedpersoner er i mine øjne det mest spændende ved bøgerne. En kompliceret relation mellem to virkelig autentiske og gennemsympatiske karakterer – en relation med forhindringer. Også denne gang sker der ting og sager mellem de to, alt imens de samarbejder under opklaringen af forbrydelser af både ældre og nyere dato.

Fra drab til dom af Kurt Kragh og Ove Dahl i samarbejde med Stine Bolther.  I denne bog giver to af Danmarks mest erfarne drabschefer, Ove Dahl og Kurt Kragh et unikt indblik i, hvordan man kommer fra gerningsstedets mysterier til at stå med en dømt forbryder.

Bogen giver et interessant indblik i, hvordan politiet efterforsker alvorlige forbrydelser, og hvad der sker frem til en domfældelse. Som læser får man oplysninger om sagerne og den dømte på en sober og – for mig at se – objektiv måde.

Generation 7/7 af Emilie Stein Thorsen er tanker og barndomserindringer fra Emilie Stein Thorsen og 25 andre skilsmissebørn fra 90’erne. Nogle var skilsmissebørn, før de kunne tale, andre blev det først, efter de var blevet konfirmeret. Men fælles for dem alle er, at de er blevet gode til at navigere i de voksnes følelser og konflikter i familiekonstellationer med både højt til loftet, stort humoristisk potentiale og total forvirring.

Generation 7/7 er en meget vigtig bog – mig bekendt den første af sin slags. Her fortælles råt for usødet, hvordan det faktisk er at være barnet i minefeltet mellem de to skilte forældre, deres nye kærester og disses børn.

De allerfleste af os kender vist mindst et barn, der lever i en 7/7 ordning eller lignende – bogen fortæller os, hvordan det kan opleves. Så bogen har et budskab til os alle. Læs den.

Skyggeriget af Kim Faber & Janni Pedersen er fjerde selvstændige bind i krimiserien om Martin Juncker og Signe Kristiansen.

En tilsyneladende uskyldig mand mister livet under en voldsom eksplosion på Nordjyllandsværket – et af Danmarks sidste kulfyrede kraftværker. Hvad der først ligner en ulykke, viser sig hurtigt at være et angreb, da politiet finder fragmenter af en militær kamikazedrone i murbrokkerne. Danmark er ramt af sit første tilfælde af klimaterror.

Samme morgen findes en mand dræbt i en velhavervilla i det nordlige København. Han er søn af landets kontroversielle klimaminister, og sagen detonerer for alvor mellem efterforskernes hænder, da obduktionen viser, at den dræbte har haft et heftigt kokainmisbrug.

Jeg kan virkelig godt lide denne krimiserie og de to hovedpersoner. Denne gang kommer de dramatiske hændelser meget tæt på dem begge to, og som læser har jeg siddet med tilbageholdt åndedræt og næsten ikke turdet læse videre. Bogen er virkelig spændende og tager fat i ikke så få aktuelle problematikker.

Hvor du går, følger jeg af Lina Nordquist er en helt enestående roman. Den er gribende og sørgelig og smuk – og mesterligt fortalt. En stærk historie om en familie, der bliver umenneskeligt hårdt ramt af skæbnen den ene gang efter den anden. Gang på gang bliver de slået til jorden. Og hver gang giver deres indbyrdes kærlighed dem styrke til at rejse sig igen og kæmpe videre. Alting – både steder, ting og mennesker er beskrevet så fint og skarpt, at jeg ser det hele tydeligt for mig. Hvor du går, følger jeg er en af de største læseoplevelser, jeg har haft meget længe. Fortællingen har gjort et dybt indtryk på mig, og jeg ved, at den vil blive ved med at dukke op i mine tanker i lang tid. Jeg anbefaler bogen på det varmeste.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *