Læst i november 23

laestinovember2023

I november har jeg læst bøgerne på billedet. Denne måneds læsning har været lidt anderledes på den måde, at jeg har læst færre romaner, end jeg plejer. I stedet har der været plads til anden spændende læsning.

De stærke kvinder fra Matador af Christian Monggaard og Jacob Wendt Jensen er et unikt møde mellem de fire store skuespillerinder og giver et sjældent indblik i arbejdet bag kulisserne på den legendariske serie. Ikke mindst beretter de fire om, hvad Matador har betydet for dem hver især og deres øvrige og yderst flotte karrierer på scene, film og tv.

Det har været ret hyggeligt at læse De stærke kvinder fra Matador. Som så mange andre, holder jeg af serien og har set den flere gange. Helt nok får man vel aldrig af Matador, så at læse lidt mere om de fire dygtige skuespillerinder og deres roller i serien har været fint. De fortæller mange små anekdoter.

Love & Olives – En rejse for livet af Jenna Evans Welch.

Liv Varanakis har ikke set sin far, siden han forlod hende og hendes mor. Liv var kun otte år dengang og har ikke så mange tydelige minder om sin far. Men hun husker deres fælles interesse for den forsvundne by, Atlantis.

En dag får Liv et postkort fra sin far. Han beder hende om at komme til Santorini og hjælpe ham med at lave en dokumentarfilm om Atlantis. Først har Liv ikke lyst til at tage afsted, men hendes mor overbeviser hende om, at hun skal gøre det.

Hold nu op, hvor har denne her bog taget fusen på mig. Jeg havde nok forventet at læse en let, munter og romantisk historie. Og ja, den er også på mange måder både let, sjov og romantisk. Men den er mere end det. Historien har rørt mig. Det er en meget fin fortælling om at forlige sig med fortiden, når man forstår, hvorfor det gik, som det gik.

Lær at styre dine tanker og følelser af Lars Fomsgaard bygger på over 250 nye forskningsresultater, men beskrevet på en måde så alle uden forudsætninger kan forstå det.

Du får teknikker til at kunne styre dine tanker, så du ikke tænker dig til en dårlig følelse.

Metoderne kan udføres af alle, har en revolutionerende effekt og kan modvirke stress, angst, depression og andre invaliderende tilstande.

Bogen er skrevet i et helt almindeligt og uhøjtideligt sprog, tonen er munter, og man er godt underholdt, mens man lærer. For man lærer noget undervejs. Det er jeg i det mindste ret sikker på, at jeg har gjort. Jeg er i hvert fald begyndt at øve mig i at bruge nogle af de teknikker, bogen beskriver. Jeg øver mig.

Let livet af Pia Callesen og Sara Maria Franch-Mærkedahl i samarbejde med Anne Mette Futtrup.

Et brændende ønske om at løfte den tunge dyne af angst, som gennem årtier har tynget Sara Maria Franch-Mærkedahl, fik tv-værten og tidligere Vild med dans-vinder til at opsøge Danmarks førende psykolog inden for metakognitiv terapi, Pia Callesen.

Hun ville se, om metakognitiv terapi kunne hjælpe hende af med hendes angst – angsten for sygdom, for død, for at flyve og angst for selve angsten, for hun var udmattet af konstant at slås mod tankemylder, at google forklaringer på symptomer og at bekymre sig om den frygt og de negative tanker, der plagede hende.

Det har været en stærk oplevelse som læser at følge Sara Maria Franch-Mærkedahls rejse gennem terapien mod et lettere liv med mindre angst og færre katastrofetanker. Bogen går tæt på. Jeg tror, at alle, der selv på et tidspunkt i livet har stiftet bekendtskab med angst, vil kunne genkende meget i Sara Marias historie. Samtidig giver bogen håb til dem, der selv er plaget af angst eller har nogen tæt på, som lider under det. For der er hjælp at få.

Nattens blomst af Nillou Zoey Johannsen.

Fortællingen tager sin begyndelse i Iran i 1953. Ziba er 16 år og ældste datter af borgmesteren i en by nær Teheran. Ziba har fremtidsdrømme. Hun vil ikke giftes bort. Hun vil læse til læge. Hun vil gøre det, ingen anden ung kvinde i byen nogensinde har gjort. Hun er skolens dygtigste elev og får topkarakterer. Ziba er fuld af selvtillid.Hun kender sit eget værd og tager chancen og taler direkte til sin far uden at have tilladelse til det. Hun spørger ham, om hun må få lov til at læse videre, når hun er færdig med skolen.

Nattens blomst er en meget stærk fortælling om, hvordan det var at være pige og kvinde i Iran fra 1953 og godt og vel tyve år frem. Hvordan det er at være pige og kvinde i et land, hvor man ikke er fri. Jeg er lidt overvældet af historien. Brutaliteten er rystende.

Det særlige forældreskab af Kirsten Damkjær

At blive forældre til et barn med kronisk sygdom eller særlige behov kan være en storm, der vender livet på hovedet. Det velkendte og forudsigelige forældreskab forvandles til et landskab af usikkerhed, bekymringer og uvished.

Det særlige forældreskab ruster dig som forælder til de mange udfordringer, du vil møde. Bogen vil hjælpe dig til at spare din energi og give dig de genveje, du har brug for. Med den i hånden vil du nemmere blive i stand til at mestre det særlige forældreskab. Du lærer at finde og leve efter det, der virkelig betyder noget i livet, så du kan opnå et rigt og godt liv trods sygdom.

Jeg vil varmt anbefale bogen til forældre til børn med kronisk sygdom eller særlige behov – men faktisk også til mange andre. Jeg vil mene, at man kan have stor glæde af at læse bogen, hvis man selv lever med kronisk sygdom, eller på en hvilken som helst måde er tæt på et kronisk sygt menneske.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *