For den rene er alting

fordenreneeralting

Bog modtaget som anmeldereksemplar.

Jeg har læst For den rene er alting af Karen Schultz.

Bogens bagsidetekst:

For den rene er alting handler om dette at være mønsterbryder. Ikke pga. af fin uddannelse, høj løn eller palævilla, men ved at kunne bryde med en opvækst uden kærlighed. En sådan opvækst kan ellers nemt føre til giftige parforhold, forsømmelse af egne børn og misbrug. Hvad skal der til for at bryde mønsteret? En 50-årig kvinde har forladt sin anden, voldelige, ægtemand og bor på en sovesofa i sit byhus i København K. Hun lever et tilsyne­ladende selvstændigt, vellykket liv.

Ved et tilfælde møder hun sin gamle rekrutkammerat, der er halvt grønlænder og ugift, en barnløs og introvert IBM-mand. Kvinden genkalder sig sin unge glæde ved manden, men grunder over, om hun kan byde ham det, der er blevet hendes liv; indre kaos og ydre succes. Og hun er midt i en ond skilsmisse, der vil ruinere hende.

Frem af de to rekrutkammeraters nye venskab vokser hurtigt en stærk samhørighed. De er begge hjemløse – og tosprogede. Hun ud af at være mønsterbryder i traditionel forstand, han ved at tilhøre to kulturer uden at være hjemme i nogen af dem. Først sent og måske for sent tør hun fortælle ham, hvad det er, hun egentlig kommer fra og med, hvordan hun har hævnet sig. En mønster­bryder bryder måske nok med nogle mønstre, men slipper ikke af med sin oprindelse, uanset hvor meget fortøjningen til selv­samme oprindelse er bristet.

For den rene er alting har været virkelig godt selskab for mig den seneste uges tid. Jeg har jo tidligere læst både Uren og Uren 2 – erindringsromaner af Karen Schultz – og havde forestillet mig, at denne nye bog ville være en fortsættelse. Det er den også på en måde – men den er også helt, helt anderledes end de første to bøger.

En ny karakter træder ind på scenen og ændrer alt. Uden at afsløre for meget om bogens handling, kan jeg godt fortælle, at da Karen genfinder Per – en gammel rekrutkammerat – sker der virkelig noget. Det bliver et møde, der får alting til at falde på plads. Han bliver det menneske, der får hende til at lade paraderne falde. Sammen med ham tør hun bryde sine egne gamle mønstre, finde hjem til sig selv og overgive sig til kærligheden. Sammen med ham bliver hun den bedste udgave af sig selv.

Der kan sikkert siges og skrives mange kloge ord om denne roman, for den beskæftiger sig med flere ret så alvorlige temaer. Men for mig er den først og fremmest en smuk kærlighedshistorie. Alt det andet i handlingen træder i baggrunden i lyset af den store kærlighedserklæring, der er den røde tråd gennem hele bogen.

Har du også lyst til at læse denne glimrende roman? Så hold øje med bloggen. Der er nemlig en konkurrence på vej.

Jeg har tidligere anmeldt Uren og Uren 2 af Karen Schultz.

Læs mere om For den rene er alting hos Forlaget November.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *