Vaniljehuset

vaniljjehuset

Rekame – bog modtaget som anmeldereksemplar fra Bog&idé. Indlægget indeholder reklamelinks.

Jeg har læst Vaniljehuset af Mich Vraa. Romanen er inspireret af hændelser i forfatterens egen familie.

I slutningen af 1800-tallet vokser skomagersønnen Dusinius op i Odense som tolvte barn i søskendeflokken. Økonomien er stram i barndomshjemmet, og Dusinius begynder tidligt at drømme om et helt anderledes liv. Han drømmer om at tjene penge nok til at kunne leve et behageligt liv uden at skulle vende hver en femøre. Tidligt lægger han grunden til et liv uden pengesorger. Allerede som otteårig tjener han en pæn lille sum penge ved at fremstille og sælge sprællemænd i tiden op mod jul. Og det er kun begyndelsen. En blanding af hårdt arbejde, forretningsmæssig tæft, gode forbindelser, lidt held og en vis portion frækhed fører til, at han som ganske ung mand kan grundlægge handelsfirmaet Vaniljehuset.

I 1929 befinder Dusinius sig på Hareskov Kuranstalt, hvor han ser tilbage på barndommens og ungdommens dage. Han gør vel status over sit liv. Hjemme gør hustruen Jonna sig også tanker om livet sammen med Dusinius.

Jeg elsker at læse slægtsromaner, og jeg har da også nydt at læse denne velskrevne historiske fortælling, der bl.a. skildrer begivenheder under Første Verdenskrig. Bogens karakterer står skarpt og er meget troværdige. Beskrivelser af både steder og mennesker tegner et fint og autentisk billede af en anden tid. Desuden er Vaniljehuset en roman fuld af tidløse temaer, der kalder på eftertanke.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *