Kronisk sund

kronisksundJeg har gennemlæst Kronisk sund af Pia Norup.

Jeg har modtaget bogen som anmeldereksemplar.

Forlaget skriver:

Hvad har mennesker med for højt eller for lavt stofskifte, tarmbetændelse, psoriasis, leddegigt og sklerose til fælles? For det første lider de af kroniske, autoimmune sygdomme, som opstår, fordi deres immunforsvar går til angreb på kroppens eget væv. For det andet får de nu nyt håb om, at de ved at ændre kostvaner kan give deres sygdom et langt fredeligere forløb – og i nogle tilfælde holde den nede.

I denne bog afslører lægen Pia Norup sin 3-trinsstrategi mod autoimmune sygdomme – og hvorfor fx brød, bønner og tomater kan få disse sygdomme til at blusse op. Og sammen med de to madeksperter Henrik Riber og Jesper Mikkelsen har hun sammensat en komplet kostplan til en uge med lækker mad, der beroliger immunforsvaret og hermed dæmper sygdommene.

Det har været en meget positiv oplevelse at læse Kronisk sund. Pia Norup sætter bl.a. fokus på, at det at leve med en kronisk sygdom ikke nødvendigvis betyder, at man ikke samtidig kan være sund. Hun skriver :

Husk, at sygdom og sundhed ikke er to adskilte kasser. Vi mennesker befinder os på en linje mellem sygdom og sundhed, og alle vores valg bringer os i den ene eller den andet retning. Mit mål er, at du, selv om du på papiret har en kronisk sygdom eller er ved at udvikle den, kan bevæge dig ned ad linjen til det sunde område og leve, som om du var rask.

Det er en interessant måde at tænke på.

Bogen informerer grundigt om baggrunden for opståen af autoimmun sygdom. Læseren får at vide, hvilke fødevarer der er gode eller mindre gode ved autoimmune sygdomme. Der er forslag til, hvordan man retter sin livsstil til, så den er så hensigtsmæssig som muligt i forhold til, hvad man måtte have af helbredsmæssige udfordringer. Der er kostplaner og lækre opskrifter.

Alt i alt er bogen et overflødighedshorn af information og inspiration. Den enkelte kan ud fra vejledningerne og planerne i bogen tilrettelægge en kost og livsstil, der har potentiale til at gøre hende/ham sundere og mere veltilpas. Hvis man ikke har mod på den helt store kostomlægning, kan selv mindre justeringer gøre godt. Personligt er jeg blevet meget inspireret af bogen og har allerede indført ændringer i min hverdag baseret på forslag fra bogen.

Læs mere om Kronisk sund på Politikens Forlags hjemmeside.

Du vil måske også synes om

2 kommentarer

  1. Det lyder som en interessant tilgang til sygdom-sundhed. Og det er jo altid godt at have beslutningerne i egen hånd, så man selv kan gøre noget godt for sin sundhed.

    1. Det er nemlig en meget interessant tilgang til sundhed/sygdom – der står et sted i bogen, at en person, der har en kronisk diagnose sagtens kan være sundere end en person uden diagnose, der lever knapt så fornuftigt. Det giver god mening.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *