Folkets skønhed

folketsskoenhed

Jeg har læst Folkets skønhed af Merete Pryds Helle.

Jeg har modtaget bogen som anmeldereksemplar fra Bog & Idé

Marie vokser op på førkrigstidens Langeland  i et hjem, hvor der er mange børn, pengene er små, og et par på kassen er hverdagskost.

Allerede før hun er konfirmeret, får Marie et godt øje til Otto, der er elektrikerlærling. Otto gengælder hendes følelser, og så snart de kan, gifter de sig og flytter til København. De drømmer om at skabe sig en fremtid langt fra det miljø, de er opvokset i. Otto begynder at studere. Marie får arbejde på en fabrik.

Folkets skønhed er en slægtsroman baseret på forfatterens egen familiehistorie. Det er en af den slags bøger, der går lige i hjertet og mejsler sig ind i hukommelsen. Historien er så velfortalt. Man ser det hele for sig og krymper sig, når børnene udsættes for både psykisk og fysisk vold. Selv om bogen skildrer noget tungt og vanskeligt, er det fortalt med både et strejf af poesi og en god portion fandenivoldskhed. Det gør bogen til noget særligt.

Jeg er meget begejstret for slægtskrøniker, og Folket skønhed hører absolut til blandt de allerbedste af slagsen. Det er så velfortjent, at Merete Pryds Helle har modtaget både De Gyldne Laurbær og Politikens Litteraturpris for romanen.

Du vil måske også synes om

4 kommentarer

  1. Bogen er en af mine all time-favoritter. Min morfars familie er vokset op på samme egn, og det tænkte jeg også på undervejs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *