Nærmest fri

naermestfri

Bog modtaget som anmeldereksemplar.

Jeg har læst Nærmest fri af Daniel Rye.

Fra bogens bagsidetekst:

I sommeren 2022 fløj Daniel Rye til USA for at se en af sine torturbødler i øjnene. Mødet blev kulminationen på den historie, som begyndte, da Islamisk Stat frigav ham. Historien om et menneske, der skulle tackle sine traumer, kæmpe med dårlig samvittighed og finde ny livsmening.

I Nærmest fri tager Daniel Rye læseren med på rejsen, fra han trådte ud i friheden efter 13 måneder som gidsel. Fra dette første skridt stod han i en ny overlevelseskamp, den universelle kamp for at finde sig til rette imellem den, man er, den andre ser og den, man gerne vil være.

Gang på gang har han troet, at han havde lagt fortiden bag sig for så igen at blive revet tilbage. Til sidst konfronterede han sig selv og sin historie. Og skrev denne bog.

Nærmest fri er en bog, der har gjort stort indtryk på mig. Jeg kender naturligvis til, at Daniel Rye har været holdt som gidsel af Islamisk Stat, via pressen. Desuden har jeg set filmen, Ser du månen Daniel, der bygger på Puk Damgårds anmelderroste bog af samme navn.

I Nærmest fri fortæller Daniel Rye om sin vej ud af mørket – tilbage til et liv i frihed. Han fortæller, hvordan ganske små indtryk som f.eks en lyd eller en duft, stadigvæk kan bringe hans krop i alarmberedskab, fordi det trigger erindringer om tiden som gidsel. Han fortæller, at han konfronterer sig selv med sit traume ved at fortælle sin historie gennem foredrag og nu bogen.

Bogen tegner et billede af en mand, der har et traume i bagagen. Men et traume, han ikke lader sig knække af. Som læser får jeg indtryk af en mand, der har oplevet noget meget, meget voldsomt – men ikke lader det definere sig. En mand der er så meget mere end et gidsel. En mand der først og fremmest er ægtemand, far, søn, bror, ven, fotograf, foredragsholder, forfatter, dokumentarist. Det er meget inspirerende at læse sådan en beretning.

Nærmest fri er en meget stærk og læseværdig bog.

Læs mere om Nærmest fri hos Politikens Forlag.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *