Højtryk og lavtryk

hoejtrykoglavtryk

Bog modtaget som anmeldereksemplar.

Jeg har læst Højtryk og lavtryk af Meg Mason.

Fra bogens bagsidetekst:

Der er noget galt med Martha, og det har der været længe. Da hun var sytten eksploderede en lille bombe i hendes hjerne, og efter utallige lægebesøg, uendelig meget terapi og alverdens medicin ved hun stadig ikke, hvorfor det kan tage hende en hel dag at komme ud af sengen, eller hvorfor hun støder både vildfremmede og sine nærmeste fra sig.

Martha kommer fra en familie, der er lidt speciel, og hvor der optræder psykisk sårbarhed i flere led. Hendes mor er kunstner, men er aldrig rigtig slået igennem. Faderen er digter, men får først ret sent i livet udgivet sin første digtsamling. Moderen drikker og burer sig inde på sit værksted, hvor hun vil være i fred. Faderen er kærlig og velmenende, men han opholder sig mest på sit arbejdsværelse.

Martha trækker i sine dårlige perioder store veksler på sine nærmeste. Af misforstået hensyntagen og kærlighed er der ingen, der er helt ærlige overfor hende eller for alvor prøver at hjælpe hende med at få udredt, hvad hun egentlig fejler. Hun går til et hav af psykologer og psykiatere og tager et utal af forskellige typer medicin, men lige lidt hjælper det.

Højtryk og lavtryk er en skøn roman. Det er en sorgmunter historie om familiemønstre, psykisk sårbarhed og først og fremmest om kærlighed. Det er længe siden, jeg har læst en bog, der er så vidunderligt og medrivende skrevet. Det elegante miks af alvor og humor gør romanen fuldstændig enestående. Det alvorlige tema kombineret med et sprog, der er det rene festfyrværkeri, gør bogen til en ualmindelig god læseoplevelse.

Læs mere om Højtryk og lavtryk hos Politikens Forlag.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *