En uretfærdig tid

enuretfaerdigtid

Jeg har læst En uretfærdig tid af Gertrud Tinning.

Jeg har modtaget bogen som anmeldereksemplar.

En uretfærdig tid er en rørende historisk roman, der giver et realistisk bud på, hvordan det kunne være at leve i Danmark omkring 1880.

Nelly og hendes svigerinde, Marie arbejder i væveriet på Rubens Klædefabrik i København i 1885. En dag kommer Marie galt af sted under arbejdet ved de store væve. Ulykken bliver langt fra håndteret, som den burde, og Nelly forsøger på egen hånd at skaffe hjælp til Marie. Det skal vise sig at blive mere end vanskeligt.

Nelly har også andet at tænke på, for hun har et godt øje til en af sine naboer, en ung mand, der er kommet til byen fra Jylland. Han hedder Johannes.

Hjemme på den lille gård i Jylland har Johannes’ søster Anna også sit at tænke på. Hendes far og hendes anden bror prøver at presse hende til at gifte sig med en af egnens velstillede bønder. Men Annas drømme går i en anden retning.

Da Anna hører, at Johannes har alvorlige problemer i København, smider hun alt, hvad hun har i hænderne, og begiver sig ud på en strabadserende rejse for at komme ham til undsætning.

Bogens skildring af helt almindelige menneskers kamp for at skaffe til dagen og vejen for bare få generationer siden er både interessant og rørende. Romanen tegner et billede af stærke kvinder, der ikke lader sig kue, men derimod kæmper for at skabe bedre og mere rimelige vilkår for både sig selv og andre. Romanen giver stof til eftertanke – de rettigheder, vi har i dag, er ikke kommet af sig selv.

Jeg vil anbefale En uretfærdig tid til alle, der – lige som jeg  –  holder af at læse en god og velfortalt historie om, hvordan livet kunne forme sig for helt almindelige mennesker før i tiden.

Læs mere om En uretfærdig tid på Politikens Forlags hjemmeside.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *