Hyldebær før og nu

Det har været fremme i medierne for nylig, at rå hyldebær er giftige. Anbefalingen er, at hyldebær skal koges mindst 20 minutter, før de må spises.

Tidligere på dagen så jeg Den grønne Syltebog omtalt på Ellens blog. Jeg har selv den gode gamle syltebog og fandt den lige frem. Da bogen nu alligevel var fremme, kiggede jeg på de forskellige opskrifter med hyldebær. Bogen har opskrifter på både rå hyldebærsaft og grønne hyldebær som kapers. Ingen advarsler om at indtagelse af de ukogte bær kan give forgiftning og opkastninger. Det må altså være viden af nyere dato. Det er faktisk også helt nyt for mig.

Jeg har aldrig selv prøvet de nævnte opskrifter med rå hyldebær, og vil helt bestemt også i fremtiden nøjes med at bruge hyldebær til god gammeldags kogt hyldebærsaft.

Bonusinfo : Den grønne Syltebog udkom første gang i 1939 og kostede 1 krone.

Du vil måske også synes om

6 kommentarer

    1. Fruen i Midten : Ja, jeg tror, at Den grønne Syltebog stadig gør nytte i mange husholdninger 🙂

      Det undrer også mig, at man ikke tidligere har hørt om, at de rå hyldebær indeholder et giftstof. Det kan da også godt være, at “man” har vidst det hele tiden, jeg har bare ikke 🙂

  1. Der kommer hele tiden ny viden til. Et par svampe, der elles altid har været regnet for spiselige, er nu kategoriseret som giftige, fordi man kan oparbejde en kraftig intolerance for dem.
    Man har ikke kædet det sammen, fordi man i starten ikke bliver syg, så man troede således derfor, at årsagen var en anden, end den er.

    1. Ellen : Heldigvis kommer der hele tiden ny viden. Svampe har jeg slet ingen forstand på, så dem tør jeg ikke eksperimentere med, men holder mig til at købe dem, jeg skal bruge – men det er da interessant at høre, at der også på det område dukker ny viden op. At rå hyldebær er giftige, vidste jeg så heller ikke. Jeg har ganske vist aldrig nogensinde haft lyst til at spise dem rå – men det er jo alligevel rart at vide 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *