1950’erne

Da jeg er født i 1954, stammer mine allertidligste erindringer selvfølgelig fra halvtredserne.

Som barn af den tid er det derfor med stor spænding og interesse, jeg har kastet mig over bogen 1950’erne, der for nylig er udkommet forud for årets Golden Days Festival.

Bogen rummer indlæg af bl.a. Hanne Reintoft, Maria Marcus og Klaus Rifbjerg, der deler ud af deres minder fra årtiet.

Bogens tekster er både interessante og spændende, men billederne er alligevel det bedste, synes jeg. Billederne fører mig i den grad direkte tilbage til barndommen. En gengivelse af en side fra et af Daells Varehus’ postordrekataloger får mig til at huske, hvordan jeg som barn kunne sidde i timevis og bladre og kigge på alle damerne, der præsenterede tøjet – var det f.eks. noget med en swaggerkittel?

Et billede af Nina Og Frederik får mig til at huske, hvordan det lød, når de sang i radioen, når vi hørte Ønskekoncert om søndagen. Et foto af nogle mennesker, der sidder i græsset og spiser madder, de har medbragt i en skotøjsæske, får mig til næsten at kunne smage de madder, min mor smurte og pakkede i en skotøjsæske, når vi skulle på langfart dengang for længe siden.

De mere alvorlige ting, som de voksne var optaget af i halvtredserne, gik på grund af min unge alder hen over hovedet på mig. Vi havde ikke fjernsyn og jeg kunne endnu ikke læse aviser på det tidspunkt, så min verden var meget lille og meget tryg dengang.

Bogen giver et meget nuanceret billede af halvtredserne.

Du vil måske også synes om

6 kommentarer

  1. Det lyder til at være en fin bog. Sådan en må jeg også hellere få fat i. De ting, du nævner, kataloger, Nina og Frederik, 0 Tv osv. er også noget jeg husker. Det er sjovt og fantastisk at tænke på, hvilken udvikling samfundet har gennemgået.

    1. Nonna : Ja det er helt utrolig udvikling på bare fem årtier. Mange af de ting, der er en helt uundværlig del af hverdagen i dag, kendte vi jo overhovedet ikke i vores barndom – de fandtes simpelt hen ikke 🙂

  2. Skægt, at du lige netop skrev om dette i går – mit indlæg i dag handler også om 50’erne, bare fra en ganske anden synsvinkel 🙂
    Det er vist en bog, jeg må have fat i – det lyder som en, jeg vil nyde at læse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *