Svømmende, rygende, grædende

svoemmenderygendegraedende

Bog modtaget som anmeldereksemplar.

Jeg har læst Svømmende, rygende, grædende af Lone Hørslev.

Fra bogens bagsidetekst:

Anna er 47 år og forfatter. Hun drømmer om at skrive en krimi, der kan sælges i pallevis i Bilka, men der kommer ikke rigtig noget ned på papiret. Den ene dag går over i den anden, og da hendes søn dropper ud af gymnasiet og flytter til New Zealand, ramler tilværelsen.  Anna sidder alene tilbage og føler sig som et ligegyldigt stykke biologisk affald, livet har smidt af traileren på vej til genbrugsstationen. Det eneste, der gør livet tåleligt, er faktisk boksen med hvidvin.

Svømmende, rygende, grædende sætter fokus på den kvindelige alkoholiker. Vi følger Anna gennem faser, hvor hun er fandenivoldsk og kan klare det hele. Hun kan lade være med at drikke, hvis det passer hende. Vi oplever hende, når hun finder på alle mulige og umulige grunde til, at det er helt i orden lige at snuppe det næste glas. Vi er med, når hun brækker sig, snotter og græder over al sin elendighed. Vi lytter med, når hun lover sig selv at stoppe drikkeriet, og vi kigger hende over skulderen, når hun falder i igen. Vi hører hende fortælle løgne, som ingen tror på, og vi mærker hendes ensomhed.

Svømmende, rygende. grædende er en sørgmunter fortælling om en kvinde, der står midt i sit livs krise. Ægteskabet er forbi. Barnet er flyttet hjemmefra. Karrieren kører ikke ligefrem på skinner. Anna drukner sorgerne i rigelige mængder alkohol. Det åbne spørgsmål er, om Anna kan få vendt skuden og komme på ret køl igen.

Fortællingen om Anna og hendes drikkeri stikker ikke noget under stolen. Læseren får alle de grimme og ucharmerende detaljer med. Men det hele er fortalt med ømhed, humor og indsigt. En meget velskrevet og anbefalelsesværdig roman.

Jeg har tidligere anmeldt Halvt i himlen af Lone Hørslev.

Læs mere om Svømmende, rygende, grædende hos Politikens Forlag.

Du vil måske også synes om

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *