Morfars syrener

For 30 år siden , da vi skulle til at anlægge have, fik vi en aflægger af en syren, min far havde i haven. Det var bare nogle små rodskud, og i starten voksede de ret langsomt.

På et tidspunkt flyttede vi planterne, og det satte væksten yderligere tilbage, men pludselig fik de fat og har i årenes løb udviklet sig til en både omfangsrig og høj syrenbusk, der hvert år forkæler os med mange, mange blomster. Vi har også andre syrener i haven, men denne her er noget særligt, fordi det er Morfars Syren.

Vi har planer om, at syrenen skal skæres tilbage i år.  Jeg nænner det egentlig ikke, men den er ved at blive for voldsom, og blomsterne sidder efterhånden så højt, at de fleste af dem rager ind over naboens carport. Vi er lidt nervøse for, at grenene på længere sigt kan skade taget på carporten, så til efteråret bliver syrenen skåret tilbage. Den skal nok blive flot igen.

Det er sjældent, at jeg tager syrener ind, for de plejer at holde så kort. En dags tid, så hænger de med hovedet – og så er det jo næsten synd at tage dem ind. Så vil jeg hellere nyde dem ude i  haven.

Men forleden dag læste jeg her, at man skal sætte sine syrener i varmt vand. Så skulle de holde sig friske og fine meget længere. Man får jo samme råd hos blomsterhandleren, når man køber roser – sæt dem i varmt vand. (Jeg har bare aldrig fulgt det råd, da jeg altid har syntes, at det er naturstridigt at sætte friske blomster i varmt vand.)

Da jeg elsker syrener og har så mange i haven, kunne jeg lige så godt prøve tricket af.

Det virker. Mine syrener står friske og duftende, selv om det er flere dage siden, jeg tog dem ind.

Du vil måske også synes om

4 kommentarer

  1. Jeg kommer også mine i varmt vand – og så har jeg lært af min morfar, at man skal fjerne “barken”, så de kan suge vand 🙂

    1. Jeg har først lige for nylig lært det trick med det varme vand, men det virker 🙂 Min mor knuste det nederste af stilkene med en hammer, men jeg nøjes med at skrabe barken af med en skarp kniv, lige som du åbenbart har lært det.

  2. Jeg nåede lige at tænke, at mine syrener da altid holder næsten en hel uge i vasen, da du selv kom med svaret 🙂
    Selv hvis jeg sætter dem i koldt vand, holder de i 4-5 dage. Er de mon lidt for udsprungne, når du tager dem ind?

    1. Det er første gang, jeg har haft syrener til at holde i vase mere end en, højst to dage, så jeg vil helt sikkert bruge tricket med varmt vand fremover. Jeg vil da også tænke over, om jeg tager syrener ind, der er for udsprungne 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *