Jeg slår et slag for økologien

Der hvor jeg handler, synes jeg ikke, at man gør særlig stor stads af de økologiske varer. Det står især skidt til med de letfordærvelige varer som kød, frugt og grønt.

Somme tider virket det, som om de økologiske varer skal gemmes så godt som muligt, så ingen får øje på dem. De er tit og ofte henvist til et lille kedeligt hjørne af køledisken. Der er ikke nok økologiske varer at vælge imellem, og de er ikke altid friske. Det er noget, jeg har gjort opmærksom på igen og igen, der hvor jeg handler. Svaret på kritikken er altid:” Vi kan ikke sælge det,  vi smider for meget ud – derfor tager vi det ikke hjem.” Jeg kan da godt forstå, at varerne ikke bliver solgt, når det næsten er en hemmelighed, at de findes i butikken. Desuden bliver kunderne jo ikke ved med at komme og efterspørge de økologiske varer, hvis de hele tiden går forgæves.

Nu har jeg bestemt mig for at slå et eksta slag for økologien i de butikker, hvor jeg handler. Jeg skruer bissen på.

Jeg har bestemt mig for, at for fremtiden vil jeg påpege det, hver eneste gang jeg går forgæves efter en øko-vare, og jeg vil brokke mig, hver gang jeg støder på en øko-vare, der har overskredet sidste salgsdato.

Ganske vist bor vi udenfor hovedstadsområdet – helt nede på Sydsjælland, men det burde ikke være ensbetydende med, at økologi skal betragtes som en by i Rusland. I vores SuperBrugs har de ikke én eneste gang denne sommer haft økologiske jordbær på hylden. Det er for ringe, synes jeg. Jeg har nævnt det i butikken og fået et skuldertræk og det automatiske svar – at de ikke kan sælge varen. Nej selvfølgelig kan de ikke sælge økologiske jordbær, når de ikke tager dem hjem.

Nu skal de få med mig at bestille, skal de. Mor er ikke sur – Mor er skuffet!

Du vil måske også synes om

8 kommentarer

 1. Jeg giver dig ret – det er virkelig for dårligt. Vi bor nær ved en butik, der kun sælger økologiske varer, men udvalget i de andre butikker er heller ikke noget at råbe hurra for her i Frederiksværk. Vi må forlange flere økologiske varer på hylderne 🙂

  1. Madame : Det er virkelig svært at få fat i de forskellige økologiske varer – man vil jo gerne spise varieret, selv om man spiser økologisk 🙂 Det er jo ikke ligefrem i tråd med den økologiske tankegang, hvis man skal køre land og rige rundt efter varerne. Vi må slå i bordet 🙂

 2. Ja, man kan undre sig over butikkernes politik. Det er flot at du nu griber fat om nælden – god vind. Jeg er så heldig at have rimelig god adgang til økologiske varer, det er så dejligt.

  1. Almas mormor : Jeg er så ærgerlig over, at udvalget af økologiske varer er så begrænset i butikkerne her i Næstved. Det betyder meget for os at spise så økologisk som overhovedet muligt, men det er utilfredsstillende at have så forholdsvis få varer at vælge imellem, når nu man ved, at varerne findes – butikkerne tager dem bare ikke hjem. Egentlig har jeg været kørt lidt træt i at brokke mig over det, men nu tager vi en runde til 🙂

 3. Dejligt at høre, at jeg ikke er alene om at slå i bordet over for butikkerne. Forleden købte jeg 2 stk. øko. majskolber, ingen pris på dem. Da jeg ved kassen så, at det kostede 23 kr., blev jeg stiktosset. Det er optrækkeri. Butikken var Kwickly i Svendborg. Hvad får mon den økologiske landmand for 2 majskolber?
  Jeg spørger også slagterne, hvor alle andre udskæringer fra de økologiske dyr bliver af. De laver vel ikke hakket kød ud af hele dyret. Jeg har også, ligesom dig, sagt, at det er da klart, at de ikke kan sælge det, hvis vi går forgæves og til sidst opgiver at se efter i køledisken. Men vi skal blive ved og ved med at spørge.
  I øvrigt har jeg det dårligt med, at hele net med f.eks. appelsiner bare bliver smidt ud, fordi 1 appelsin er dårlig. Sikke et spild. Men det er jo en helt anden sag.

  1. Mona : Vi fortsætter kampen for flere og friskere øko-varer 🙂 Du har helt ret, det kan ikke passe, at vi kun kan få hakket kød og koteletter – vi vil også have alle de andre udskæringer! Ligesom vi også vil have friske øko-grøntsager og -frugter!

 4. Godt, at der er nogen der slår et slag for økologien. Her skal vi også for det meste lede efter de økologiske varer. En anden ting, jeg godt kan blive lidt harm over, er, at der er så få danske frugter og grøntsager. Vi har nogle rigtig gode danske æbler, pærer, blommer, asparges osv. Sælg og køb dansk, hvor det er muligt, synes jeg. Hvorfor få varerne fløjet ind fra alverdens lande, hvis vi selv producerer dem? Der er ikke megen bæredygtighed i det! Det handler naturligvis om udbud, efterspørgsel, økonomi osv. Men jeg synes, at det må kunne lade sig gøre.

  1. Nonna : Jeg er fuldstændig enig med dig, det er vanvittigt at butikkerne bugner af frugt og grønt fra andre lande, når vi producerer så meget selv af en langt bedre kvalitet. Vi forsøger at spise dansk og økologisk – kan godt lide årstidsvariationen og længes ikke særligt efter jordbær og tomater udenfor sæsonen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *