Hjemmearbejde

I starten af firserne havde Henrik og jeg hvert sit job, to små børn og en noget anstrengt økonomi. Det med økonomien ville vi gerne forsøge at rette lidt op på, så vi fik noget hjemmearbejde. Så kunne vi bruge vores sparsomme fritid på at prøve at tjene lidt ekstra håndører.

Vi syede JacoForm sko. De var meget, meget populære i 70’erne og 80’erne. Måske især blandt pædagoger og folkeskolelærere?

Vi var på besøg på fabrikken en eftermiddag, hvor vi blev instrueret i, hvordan skoene skulle syes. Og så fik vi ellers 100 par med hjem. Vi havde en måned, så skulle de være færdige. Så vi syede i hvert ledigt minut. Det var hårdt ved fingrene at sy i det kraftige læder. Begyndelsen og afslutningen på syningen var lidt speciel. Den kunne jeg ikke rigtig hitte ud af at lave. Men det kunne Henrik. Så det blev hans del af arbejde, så syede jeg det ind imellem.

Da vi havde syet de 100 par mørkebrune fodformede sko, havde vi tjent godt og vel trehundrede kroner. Og vi havde brugt mange timer. Så vi indså, at det nok ikke var noget, der kunne hænge sammen i det lange løb. Men vi fik afleveret skoene, og de blev godkendt. Og vi var en erfaring rigere. De følgende år kunne vi ikke se et par mørkebrune JacoForm sko uden at smile lidt ved tanken om, at det måske var et par, vi havde syet.

Nu bliver skoene ikke syet i Danmark længere. Det arbejde er  vistnok flyttet til  Polen. Man ser ikke den klassiske fodformede JacoForm model så meget i gadebilledet længere, men man ser den da. For et par år siden var de endda ved at blive lidt kultagtige og blev lavet i forskellige fancy farver. Jeg ved ikke, om den fornyede interesse har lagt sig igen, eller der stadig er lidt retromode over skoene?

Du vil måske også synes om

5 kommentarer

 1. Ha-ha de sko vækker minder.
  Jeg var noget af en flipper i min ungdom, men fik som 17-årig arbejde som picooline på en fin kro/hotel. Direktøren syntes vist ikke, at jeg var sådan smart/piget/fin nok, så han sendte mig i byen efter nyt tøj og sko – jeg ved ikke, hvad han forestillede sig, men sikkert ikke det jeg købte – fløjsbukser, tunika og jacoform sko 😉

 2. Jeg kan fortælle dig, at min chef har gået i Jacoform sko de sidste 30 år og gør det fortsat – hele året rundt – de sikkert meget behagelige, men ikke særlig smarte at se på.

 3. Helle K. : Vi var ikke altid så feminine i antrækket i de år. Jeg har dog aldrig gået i JacoForm, men var vild med “andefødder” i kernelæder. Min kære mand havde til gengæld et par JacoForm, som han var helt afhængig af.

  Susanne : Enig! Kønne er de altså ikke 🙂

 4. Det var da en helt vild underbetaling – selv med 80’er-priser.
  Jeg kan slet ikke forstå, det skulle være nødvendigt at flytte produktionen til Polen…

  Jeg forstår til gengæld sandelig godt, at I lod det være ved det ene forsøg 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *