Især for bedsteforældre

Bøger især for bedsteforældre:

Denne bogliste indeholder reklame/affiliate links.

Verdens bedste bedste

Af Lars Daneskov

Forlaget skriver:

Farmor eller mormor er ikke bare en titel, men en helt ny identitet. Stafetten mellem generationerne er givet videre, og det er din tur til at rykke en plads på bænken. Dine børn har fået børn, og du skal nu til at sætte dig ind i, hvad hundene fra Paw Patrol hedder og igen vænne dig til lugten af fyldt ble. Én gang for alle må du indse, at du er blevet ældre, og at det ikke er en straf, men faktisk tværtimod fuldstændig fantastisk, fordi dét at blive ældre bare er noget andet, end det var engang. Du arbejder stadig, rejser, vinterbader, bestiller endagsbillet til COPENHELL. Og nu har du så ovenikøbet også børnebørn.

Jeg har simpelt hen hygget mig sådan med at læse Lars Daneskovs fortælling om, hvordan det er at få børnebørn. Han rammer plet. Jeg ved det, fordi jeg selv er så heldig at have et barnebarn. Alle de store følelser det vækker, når man bliver bedstefar eller bedstemor, er så fint beskrevet i bogen. Verdens bedste bedste er fuld at små anekdoter, underfundig humor og utilsløret kærlighed. Jeg anbefaler bogen til alle nuværende og kommende bedsteforældre.

Se bogen hos Saxo.

Mig og Bedste
Af Bolette B. J. Elvstrøm og Pernille Bang
Illustreret af Knirke
Unitas Forlag

Jeg har haft lejlighed til at gennemse endnu en bog til bedsteforældre og børnebørn.

Mig og Bedste er en bog, der lægger op til fælles kreative sysler for  barnebarn og bedsteforælder. Der skal nemlig klippes og klistres, tegnes og fortælles, mens bogen udfyldes. Bogen er beregnet til børn fra seks år og deres bedsteforældre.

Det er meningen, at man efterhånden, som man udfylder de 12 kapitler, skal lære hinanden bedre at kende. I de forskellige kapitler fortæller barn og voksen hinanden om skolegang, livretter, drømme, hemmeligheder og meget mere. Bogen rummer også ideer til  at lave mad eller tage på udflugt sammen.

Når bogen er færdig, har begge parter forhåbentlig lært noget værdifuldt om den anden, hygget sig rigtig meget og skabt en bog, der kan blive et personlig og betydningsfuldt minde.

Det,  at der lægges op til, at både barnebarnet og bedsteforælderen skal tegne, fortælle, klippe og klistre, adskiller denne bog fra de fleste andre bøger til bedsteforældre/børnebørn.

Jeg er overbevist om, at bogen kan blive et både hyggeligt og meningsfuldt fælles projekt for barnet og den voksne.

Farmor fortæl nu

Elma van Vliet
Gads Forlag

Jeg har lige haft lejlighed til at gennemlæse endnu en bog, der er beregnet til, at man som bedstemor skal skrive erindringer ned til sit barnebarn.

Farmor,  fortæl nu af Elma van Vliet er bearbejdet til dansk af Sarah von Essen.

Tanken med bogen er, at barnebarnet giver den til sin farmor, som så skal skrive sine erindringer i bogen og give den tilbage til barnebarnet.

Bogen er delt op i afsnit, der omhandler alt lige fra barndom og familie, hverdagsliv, fester og traditioner , job og karriere til kærester og kærlighed, børn og børnebørn og meget mere.

De enkelte afsnit indeholder masser af spørgsmål og god plads til at skrive svar. Et spørgsmål kan f.eks. være: “Hvordan så dit værelse ud? Havde du det for dig selv, eller skulle du dele det med dine søskende?” eller:”Hvor mødte du min farfar? Hvorfor blev du forelsket i ham?” og: “Hvad kan du bedst lide ved at være farmor?”

Når alle de mange spørgsmål er besvaret, skulle resultatet gerne være en meget personlig erindringsbog .

Der er også plads til billeder og udklip i bogen – og måske en af farmors hemmelige madopskrifter. Til støtte for hukommelsen rummer bogen også et afsnit med store historiske begivenheder fra de sidste 90 år.

Bogen findes naturligvis også i en version til mormødre, Mormor, fortæl nu – samt til bedstefædrene – Farfar, fortæl nu og Morfar, fortæl nu.

Jeg vil anbefale bogen til bedstemødre, som er glade for at skrive, for der forestår et stort skrivearbejde, når bogen skal udfyldes. Til gengæld tror jeg, at der kan komme en meget fin familiekrønike ud af det, hvis man besvarer alle bogens spørgsmål.

Køb Farmor fortæl nu hos Saxo.

Børnebørn – En antologi om bedsteforældre og deres børnebørn
Lindhardt og Ringhof

En række mere eller mindre kendte mennesker fortæller i bogen om, hvordan de oplever det at være bedsteforældre. Blandt de 30 bedsteforældre, der har bidraget til bogen er Lisbet Dahl, Merethe Stagetorn, Johannes Møllehave og Susan Moody.

De forskellige bidrag til bogen er meget forskellige, men det skinner klart igennem dem alle, at rollen som bedstemor/bedstefar  hører til blandt de meget betydningsfulde ting i livet. De forskellige bidrag i bogen fortæller om vidt forskellige måder at være bedsteforælder på – hvilket tydeligt understreger, at der er mere end én måde at gøre tingene godt og rigtigt på.

De 30 afsnit i bogen er som nævnt vidt forskellige, men de er alle meget læseværdige.

Køb Børnebørn – En antologi om bedsteforældre og deres børnebørn hos Saxo.

SuperBedste
af
Edel Hildebrandt og Rina Dahlerup
Gyldendal

SuperBedste af Edel Hildebrandt og Rina Dahlerup er et dejligt uhøjtideligt og ligefremt bud på, hvordan man kan gribe rollen som bedstemor an i dag. Bogen er skrevet i en munter  tone og teksten er ledsaget af humoristiske tegninger. Det er en bog, der kan få skuldrene ned på plads på enhver bedstemor med præstationsangst. For den røde tråd i SuperBedste er, at det egentlig ikke er den store videnskab at lykkes som bedstemor,  det handler såmænd bare om at være kærlig, nærværende og – sig selv.

De to kvinder bag bogen øser af egne erfaringer fra deres liv som bedstemødre. Desuden rummer bogen forslag til lege og fælles oplevelser, en liste over bøger, der er gode at læse op af og ikke mindst opskrifter på gode gammeldags desserter, der – som der står i bogen – aldrig slår fejl.

Jeg har læst bogen med stor fornøjelse og kan varmt anbefale den til alle andre bedstemødre. Bogen er en oplagt gaveide til den nybagte bedstemor.

SuperBedste er udgivet af Gyldendal.

Køb SuperBedste hos Saxo.

De bedste (bedste)forældre
af
Sigrid Riise og Helen Lyng Hansen
Gads Forlag

De bedste (bedste)forældre er skrevet af to sundhedsplejersker, der repræsenterer hver sin generation.
I bogen tages der fat på nogle af de klassiske konfliktområder mellem forældre og bedsteforældre. Problemer opridses, og de to forfattere giver så hver især deres bedste bud på en mulig løsning. De prøver at anskue tingene fra både forældrenes og bedsteforældrenes synspunkt og giver gode råd til begge parter.
Undervejs i bogen gives der et godt bud på, hvorfor de to generationer mange gange er uenige om, hvordan familiens børn skal passes og opdrages. En oplagt årsag til uenigheden kan være, at de officielle anbefalinger omkring barnepleje og børneopdragelse er ændret ikke så lidt i løbet af de seneste 30 år. De anbefalinger, bedsteforældrene fulgte, da deres egne børn var små, var rigtige dengang, men ny viden har medført ændrede anbefalinger.
Bogen bevæger sig også ind på lidt mere “farlige” emner, som f.eks.forholdet mellem svigerdatter og svigermor og bedsteforældre, der fylder børnebørnene med slik.
Et gennemgående budskab i bogen er, at man bør have tillid til hinanden – der er flere forskellige måder at gøre tingene rigtigt på.

Jeg har læst bogen med stor interesse og vil anbefale den til alle forældre og bedsteforældre. Man kan sagtens få udbytte af bogen uden nødvendigvis som udgangspunkt at stå i problemer til halsen. Selv om man har et udmærket forhold til hinanden generationerne imellem, er der noget at hente i de to forfatteres mange kontante råd og små kærlige spark. Jeg sad helt personligt og følte mig mere og mere heldig efterhånden, som jeg læste den ene fortælling efter den anden om farmødre, der ikke må passe deres børnebørn og mormødre, der er så optaget af nye kærester at de ikke har tid til overs til deres børnebørn. Det er dejligt, når der er et godt forhold mellem den unge og den lidt ældre generation, men det er ikke nogen selvfølge.

Så hvad enten man har lidt knas på linien imellem generationerne, eller familielivet kører som smurt, så er der noget at hente i De bedste (bedste)forældre.

Køb bogen hos Saxo.

Bedsteforældrebogen

Der er efterhånden en del forskellige bøger at vælge imellem, hvis man vil skrive i en bog til sit barnebarn.

Som bedsteforældre er man på en måde bindeled mellem familiens fortid og dens fremtid. Ved at fortælle vores børnebørn om vores egen barndom, ved at fortælle forskellige små familieanekdoter og minder om dit og dat deler vi vores viden, og erfaring med næste generation.

Jeg har haft lejlighed til at kigge lidt på Bedsteforældrebogen fra People’s Press.

Bedsteforældrebogen er inddelt i forskellige afsnit f.eks. Familiefester, Barndomsminder og Familietraditioner. I hvert afsnit er der stillet forskellige spørgsmål, som bedstefar og bedstemor hver især skal besvare. Der er spørgsmål som: “Lavede din mor fødselsdagslagkage eller livretter til dig på din fødselsdag?” eller “Var dine bedsteforældre overtroiske? Havde de nogen særlige talemåder?” Der er rigtig mange spørgsmål i bogen, og når de er besvaret, har bedsteforældrene fortalt virkelig meget om familiens historie og traditioner.

Til hvert af bogens afsnit er der en lomme, hvor man kan gemme billeder, breve, billetter eller andet med relevans for fortællingerne.

 

Mormor – din datter er blevet mor

Jeg har læst en meget interessant bog af Marion Thorning.

Bogen hedder Mormor – din datter er blevet mor (Frydenlund), og handler om, hvad der sker med forholdet mellem mor og datter, når datteren selv bliver mor.

Bogen rummer interview med fem sæt mødre og mormødre. Hver især fortæller kvinderne om, hvordan de opfatter deres indbyrdes forhold på godt og ondt. Desuden kommer forfatteren, der er både sundhedsplejerske og konfliktmægler, med sit bud på, hvordan mor og datter i forbindelse med generationsskiftet bærer sig ad med at styrke deres indbyrdes forhold og så vidt muligt styre udenom konflikter.

Bogen henvender sig primært til mormødre, men jeg synes, at jeg har fået meget ud af at læse den, selvom jeg ikke er mormor – men farmor. Jeg vil anbefale bogen til alle bedstemødre – og deres døtre og svigerdøtre.

Køb Mormor – din datter er blevet mor hos Saxo.

Guide til Bedsteforældre og deres børn
af Margrethe Brun Hansen og Maria Holkenfeldt Behrendt
Høst & Søn

Bogen Guide til Bedsteforældre  og deres børn er en guide til, hvordan tre generationer får det bedste ud af hinanden.
Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen giver i bogen gode råd til både forældre og bedsteforældre om, hvordan de hver især finder sin plads i familien, når en ny generation melder sig på banen.

Bogens første kapitel beskæftiger sig med forholdet mellem bedsteforældre og børnebørn og kommer bl.a. ind på, hvordan man skaber gode relationer og hvordan bedsteforældrene har en rolle at spille som dem, der kan fortælle familiens historie, mens børnebørnene tit er dem, der inspirerer bedsteforældrene til at holde sig opdateret med hvad, der er oppe i tiden.

I de følgende kapitler deler forfatterne bedsteforældrene op i fire typer, de tilbagetrukne, de kollektivistiske, de servicerende og de skilte. Nu er jeg ikke så vild med at putte folk i kasser, men hvis man ser bort fra typeinddelingen, vil man nok finde noget  man kan nikke genkendende til. Der er nemlig i disse kapitler rigtig mange gode, konkrete råd til både forældre og bedsteforældre til, hvordan man får familielivet til at lykkes til glæde for alle parter. Gennemgående i disse kapitler er det meget vigtige ord forventningsafstemning.

Forfatterne giver desuden råd om, hvordan man undgår, at der opstår konflikter både mellem forældre og bedsteforældre i det hele taget og specielt mellem mor, mormor og farmor. I disse afsnit gives gode, indsigtsfulde og kærlige råd til alle parter, og ord som aftaler, respekt og tilgivelse er centrale.

Boger rummer desuden kapitler om, hvem der bestemmer hvor, hvordan man griber tingene an, hvis børnebørnene bliver skilsmissebørn, om bonusbørn og bonusbedsteforældre og endelig et om børnebørn med handicap.

Alle bogens kapitler give gode og brugbare råd til både forældre og bedsteforældre og gennem hele bogen er den røde tråd, at man kommer langt med dialog, accept. og respekt. Desuden slås det fast, at børnebørn har brug for deres bedsteforældre, men der er forskellige måder at være bedsteforældre på.

Bogen rummer en perlerække af kærlige skub i den rigtige retning for forældre og bedsteforældre, der gerne vil gøre deres bedste for at få familielivet til at fungere til gavn og glæde for alle tre generationer.

Som næsten nybagt bedstemor har jeg fundet mange gode råd og masser af inspiration i bogen og kan varmt anbefale den.

Køb Guide til bedsteforældre og deres børn hos Saxo.

Verdens bedste Bedstefar, Verdens bedste Bedstemor, Verdens bedste Mor og Verdens bedste Far.

Af: Grethe Dirckinck-Holmfeld

Lindhardt og Ringhof

De fire små bøger er fra serien Børns Tanker og er citater, som er indsamlet blandt børn mellem 6 og 12 år.

De enkelte bøger er opdelt i forskellige temaer.  Der er temaer som Det bedste, Det værste, Forskellen, Dårlige vaner, Hygge, Stress, Hvis jeg bestemte og mange flere.

Selv om bøgerne mest er sjove, er der også citater, der kan give en klump i halsen som f.eks. dette fra Verdens bedste Far :

Jeg synes ikke, det er mærkeligt, at forældre ikke altid behandler børnene godt. For det er jo ikke altid, de har fået dem frivilligt.” (Kim, 10 år)

Mange af citaterne i bogen giver stof til eftertanke. For børnenes udtalelser er jo et udtryk for, hvordan livet ser ud i børnehøjde. Citaterne afspejler, at det ikke altid er skæg og ballade at være barn i dagens Danmark.

Heldigvis er det de sjove bemærkninger, der er dominerende som f.eks denne fra Verdens bedste Mor:

” En mor får børn, så hun ikke keder sig, når manden er på arbejde” (Stefanie, 9 år)

Køb bøgerne hos Saxo.

Bogen Om Dig – Vores Barnebarn.

Af: Fie Jørgensen, Maria Schiøtt Kristensen og Pernille Westh

Illustreret af Tove Krebs Lange

Forlaget Carlsen

Bogen er meget indbydende med friske farver og søde illustrationer. Der er afsat en dobbeltside til hvert tema i bogen.  Øverst på den enkelte side er temaet beskrevet f.eks:. Du får navn. På hver side er der et par små tegninger og et pænt stort skrivefelt. I nogle af temaerne får man lidt hjælp til at huske at få alt det vigtigste med. På siderne til barnedåb/ navngivningsdag er der f.eks. linier, hvor der på forhånd står bl.a. Dit fulde navn er:, Vi forærede dig:, Dit navn betyder: osv. Det er let at gå til, man skriver sådan set bare de forskellige linier færdig. Der er også sat plads af til billeder fra dagen og små tekster som f.eks: Sådan så din far og mor ud, da du blev døbt.

Der er rigtig mange temaer i bogen. Der er Din Første Jul, Yndlingsting, Weekender Og Ferier, Fastelavn, Højtider og Fødselsdage, for blot at nævne nogle få.

Bogen rummer også en side, hvor det er meningen, at barnebarnet på et tidspunkt skal tegne en tegning.

De sidste sider i bogen faldt jeg pladask for – her er overskriften Fra Os Til Dig. Her er det meningen, at man skal skrive om de hemmeligheder , man har haft sammen med sit barnebarn, om hvad der især har betydet meget for bedsteforældrene og den allersidste side bærer overskriften Nogle ord til dig fra os.

Rundt omkring i bogen kan man udover fotos også klistre andre små minder – som tegninger, gækkebreve og forskellige billetter – ind.

Og som der står på bogens bagside:

Behold bogen selv – eller forær den til jeres barnebarn.

Køb bogen hos Saxo.


Bøger om allergi:

Bogen om Allergi
Joan Tønder Grønning
TekstXpressen
Bogen om Allergi er den opslagsbog, man kunne ønske, at enhver allergiker fik stukket i hånden samtidig med, at allergidiagnosen blev stillet. Bogen indeholder nemlig al den information, man som allergiker har brug for om sin sygdom og al den information, man kan tænkes at få brug for om de allergiske sygdomme, hvis man i sin familie, vennekreds eller via sit job, har kontakt med allergikere.Bogen om allergi er et overflødighedshorn af fakta om allergi, astma, eksem, høfeber, fødevareallergi, nældefeber m.v. Der er en grundig gennemgang af allergener, symptomer, behandling og ikke mindst forebyggelse.Bogen fokuserer på, hvad man i sin dagligdag kan gøre for at begrænse eller helt undgå allergisymptomer, og der er afsnit målrettet både de allergikere, der lige har fået stillet deres allergidiagnose og dem, der allerede er fortrolige med deres sygdom.Bogen om Allergi er opbygget på en måde, så man let kan finde netop de oplysninger, man har brug for. Teksterne er klare, overskuelige og skrevet i et let tilgængeligt sprog ledsaget af mange forklarende fotos.Bogen bærer tydeligt præg af, at forfatteren er ualmindelig godt inde i sit stof – og vant til at formidle det. Joan Tønder Grønning er udover at være forfatter også journalist og tidligere redaktør på AstmaAllergi Bladet. Bogens faglige indhold er desuden gennemgået af et panel af 10 førende allergieksperter.De ord, der allerbedst beskriver Bogen om Allergi, finder man måske i bogens forord, der er skrevet af Overlæge, dr.med. og klinikchef Hans-Jørgen Malling fra Allergiklinikken på Gentofte Hospital : “Du bliver ikke rask af at læse bogen, men den giver dig på en overskuelig og lettilgængelig måde et bedre overblik over din egen eller dit barns sygdom – og det er det første vigtige skridt hen imod at leve med den kroniske sygdom, allergi er.”Dette er bogen for alle allergikere men i høj grad også bogen, som mange allergikere nok ville ønske, at deres familiemedlemmer, venner og bekendte ville læse.
Bogen kan anbefales på det varmeste til alle, der på den ene eller den anden måde har allergi inde på livet.
Køb Bogen om allergi hos Saxo.

 

2 kommentarer

  1. Käre Randi,

    Hvor finder jeg Christels kravlenisser,
    Eller hendes juletegninger,som jeg kan trykke ud?Jeg bor i Östrig?
    HilsenHanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *